YK:n aids-järjestön johtaja Peter Piot arvostelee Venäjän johtoa vastuun pakoilemisesta hiv-epidemian hillitsemisessä. Kiinalle hän antaa kiitosta hiv-työn käynnistämisestä.
Helsingin Sanomat haastatteli YK:n aids-ohjelman Unaidsin pääjohtajaa Peter Piotia tämän Suomen vierailulla.
”Suurin osa tartunnan saaneista Venäjällä on suonensisäisten huumeiden käyttäjiä. Metadonikorvaushoito on siellä yhä laitonta. Likaiset neulat kiertävät. Puuttuu poliittista vastuunottoa ja johtajuutta”, Piot lataa.
Kiinassa hiv-tartuntoja on Unaidsin mukaan 700 000, mikä on vähän 1,3 miljardin asukaslukuun verrattuna. Kuitenkin Kiinan johto tarttui ongelmaan kolme vuotta sitten, ja maahan on perustettu 500 metadoniklinikkaa. Hiv-testauspaikkoja on 3 000. Noin 30 000 kiinalaista saa maksutonta hiv-lääkehoitoa.
Kiitoksien ohella Piot kritisoi Kiinaa siellä tapahtuvasta hiv-positiivisten syrjimisestä ja hiv-aktivistien pidätyksistä.
Piot nostaa esille Aasian ”epävarmuuden” suhteessa homoseksuaalisuuteen. ”Emme voi tietää, mitä hiv-epidemialle tapahtuu Kiinassa ja Intiassa, joissa seksikäyttäytyminen vapautuu samalla kun talous kasvaa. Aasiassa on uutta, että suurimmat epidemiat ovat homomiesten välillä suurkaupungeissa.”
Suuri uhka maailman hiv-työlle on menossa oleva talouskriisi. Peter Piot pelkää, että kehitysapurahat hiv-työhön voivat vähetä. Tämä koskettaisi eniten Afrikkaa, jossa hiv-tilanne on pahin. Kaksi kolmannesta hiv-tartunnan saaneista elää Saharan eteläpuolisessa Afrikassa. Synkin tilanne on Etelä-Afrikassa. Aikuisväestöstä on siellä 15 prosentilla hiv-tartunta.
Piot iloitsee kuitenkin Etelä-Afrikan uudistuksista – uusi presidentti ja uusi terveysministeri ymmärtävät nykyaikaisen hiv-hoidon tärkeyden.
Peter Piot on johtanut Unaidsia sen perustamisesta eli vuodesta 1995 alkaen. ”Silloin ajattelin, että jos näytämme hallituksille todisteet hivin vaikutuksista, alkaa tapahtua. Se ei mennyt niin.”
Hyvä asia hänen mukaansa on, että epidemia on kääntynyt laskuun. Piotin pääjohtajakausi päättyy piakkoin. ”Kaikkein tärkeintä hiv-työssä on ennaltaehkäistä tartuntoja. Vielä nyt joka päivä 7 000 ihmistä saa hiv-tartunnan”, hän muistuttaa.