Kategoriat
Uutiset

Hivin tartuttamisesta ja tartunnalle altistamisesta

Nykyaikaisen hiv-lääkityksen ansiosta hiv-infektio on muuttunut tappavasta taudista krooniseksi sairaudeksi. Tieteellinen näyttö tukee näkemystä, että hyvin toteutuva lääkehoito vähentää tehokkaasti myös viruksen tartuttavuutta seksikontakteissa.

Monissa maissa käytävät hiv-oikeudenkäynnit ovat sekä kansanterveyden että ihmisoikeuksien ja perusoikeuksien toteutumisen kannalta ongelmallisia. Hivin tartuttamisoikeudenkäynnit ylläpitävät hiv-infektioon liittyvää stigmaa ja rangaistukset saattavat vääränlaisella pelotevaikutuksella vähentää seksuaalista riskikäyttäytymistä harjoittavien testaushalukkuutta, koska pysymällä tietämättömänä omasta hiv-tartunnastaan henkilö välttää rikosoikeudellisen vastuun suojaamattomissa yhdynnöissä. Henkilön itsensä ja yhteiskunnan etu olisi, että hän hakeutuisi ajoissa testiin ja saisi asianmukaisen lääkehoidon.

Toisaalta Suomen rikoslainsäädännössä periaate on että toisen terveyden tahallinen tai laiminlyöntiin perustuva vaarantaminen on rangaistavaa, mikä yleisenä periaatteena on kiistatta hyvä asia. Sen sijaan tulkinta siitä minkälaisten tekojen katsotaan ylittävän tuomittavuuden kynnyksen muuttunee ajan kuluessa ja olosuhteiden muuttuessa. Hiv tartuntoja käsitellään selvästi kovemmin kriteerein kuin muita tartuntatauteja joka puhtaasti tautien aiheuttamia terveyshaittoja katsoen ei tunnu täysin perustellulta.

Aktiivinen hiv-tartunnalle altistamisen rikosoikeudellinen käsittely voin myös ylläpitää vääränlaista kuvaa seksisuhteiden riskittömyydestä. Seksissä kaikilta tartuntataudeilta välttyminen edellyttää aktiivista suojautumista kummaltakin osapuolelta.

Katso lisätietoja:

Näiltä Positiiviset ry:n nettisivuilta:
Käsikirja hiv-positiivisille, oikeudelliset vastuukysymykset
Maailman aids-päivän erikoisjulkaisut 2010 ja 2011
Hiv-Nordic, Q & A HIV and the Criminal code in the Nordic Countries

Lisätietoja hivin tartuttamisen ja tartunnalle altistamisen kriminalisointiin löytyy englanniksi mm. näiltä sivustoilta:

UNAIDS
Policy Brief, Criminalization of HIV Transmission

HIV, Crime and Punishment, RFSU, RFSL and HIV-Sweden, 2011 (PDF)
www.hivandthelaw.com/sites/default/files/null/HIV,%20Crime%20and%20Punishment_0.pdf

Global Commission on HIV and the Law
hivlawcommission.org/

HIV Justice Network (Official)
www.hivjustice.net/site/about/

HIV Justice Network (Unofficial)
criminalhivtransmission.blogspot.fi/

Criminal Transmission of HIV
www.avert.org/criminal-transmission.htm

Updated news, information and online courses related to HIV and Law
www.aidslex.org/english/Home-Page/

Aidsmap
www.aidsmap.com/law

Edwin J Bernard
edwinjbernard.com/

Canadian HIV/AIDS Legal Network
www.aidslaw.ca/EN/issues/criminal_law.htm

The Center For HIV Law and Policy
www.hivlawandpolicy.org/