Kategoriat
Uutiset

Seminaari hiviin ja rikosoikeuteen liittyen

Hiv-asiantuntijaryhmä järjestää seminaarin: Onko hivistä kertomatta jättäminen seksikumppanille rikos vai ei? Oikeus- ja terveysnäkökulma hiv-infektioon. Keskiviikkona 24. lokakuuta 2012, klo 16–19 Helsingin yliopiston Porthaniassa, luentosalissa PII.

Nykyaikaisen hiv-lääkityksen ansiosta hiv-infektio on muuttunut tappavasta taudista krooniseksi sairaudeksi. Lääkehoito vähentää tehokkaasti myös viruksen tartuttavuutta seksikontakteissa. Joissain Euroopan maissa asiantuntijat ovat kääntyneet sille kannalle, että hiv-lääkkeitä käyttävä henkilö ei ole seksiteitse tartuttava.

Monissa maissa käytävät hiv-oikeudenkäynnit ovat kansanterveyden kannalta ongelmallisia. Hivin tartuttamisoikeudenkäynnit ylläpitävät hiv-infektioon liittyvää stigmaa ja rangaistukset voivat vääränlaisella pelotevaikutuksella vähentää seksuaalista riskikäyttäytymistä harjoittavien testaushalukkuutta, koska pysymällä tietämättömänä omasta hiv-tartunnastaan henkilö välttää rikosoikeudellisen vastuun suojaamattomissa yhdynnöissä. Henkilön itsensä ja yhteiskunnan etu olisi, että hän hakeutuisi ajoissa testiin ja saisi asianmukaisen lääkehoidon.

Seminaarin ohjelma

16.00 Tilaisuuden avaus

Mika Salminen, Virologian yksikön päällikkö, THL
Mika Salminen toimii myös Hiv-asiantuntijaryhmän puheenjohtajana.

16.15 Hiv-infektio ja hivin hoito tänä päivänä
Matti Ristola, dosentti, osastonylilääkäri, HUS, HYKS infektiosairauksien klinikka

17.00 Hiv ja rikosoikeus
Kimmo Nuotio, rikosoikeuden professori, Helsingin yliopisto

17.45 Is HIV a crime?
Matthew Weait, Professor of Law and Policy
School of Law, Birkbeck College

Tilaisuuteen on vapaa pääsy. Porthanian luentosalissa P II on 245 paikkaa. Ilmoittautumisia ei tarvita.
Osoite: Yliopistonkatu 3, 00100 Helsinki


Seminaarin kutsujana on Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen asettama Hiv-asiantuntijaryhmä.

Hiv-asiantuntijaryhmä on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) asettama eri alojen ja sidosryhmien edustajista koottu neuvoa-antava elin jonka kuuluu mm. käsitellä asioita, jotka liittyvät hiv-tartunnan leviämisen ehkäisyyn kytkeytyviin eettisiin ja yhteiskunnallisiin ongelmiin sekä tartunnan saaneiden asemaan ja siihen liittyviin ongelmiin. Asiantuntijaryhmä edustaa kannanotoissaan jäseniään eivätkä sen esittämät mielipiteet välttämättä edusta THL:n kantaa, jonka määrittää laitoksen pääjohtaja.