Hiviä on kaikkialla maailmassa ja tartunnan saaneita elää kaikissa maanosissa. Maailmassa on yli 34 miljoonaa hiv-positiivista, joista 2,5 miljoonaa on lapsia. Suuri osa tartunnan saaneista elää eteläisessä Afrikassa ja Aasiassa. Suomalaista hiv-asiantuntemusta tulee hyödyntää seksuaaliterveyden edistämiseen liittyvässä kehitysyhteistyössä.
Hiv koskettaa lähes jokaista suomalaista. Hiv tarttuu samalla tavalla kuin muutkin veri- ja seksiteitse tarttuvat taudit. Voit kohdata hiv-tartunnan saaneen työssäsi tai naapurustossasi, olla itse tartunnan saanut tai hänen läheisensä. Hiv-tartunta tuo tartunnan saaneen elämään haasteita, jotka liittyvät omaan terveyteen ja sosiaalisiin suhteisiin sekä yhdenvertaiseen kohteluun yhteiskunnassa.
Suomessa tartunnan saaneet voivat lääkehoidon avulla elää lähes normaalia elämää. He voivat käydä töissä, opiskella ja matkustaa. Hiv-positiivisuus ei ole este perheen perustamiselle, harrastamiselle, kavereiden kanssa hengaamiselle tai rakastamiselle.
Suomessa hiv-tartunnan saaneita on noin kolme tuhatta. Hiv-positiivisuudesta on edelleen Suomessa vaikea puhua. Puhumattomuus johtuu usein syyllistämisen ja syrjivän kohtelun pelosta. Jokainen voi toimia hiv-positiivisten ihmisten yhdenvertaisuuden vahvistamiseksi. Paras keino avoimuuden lisäämiseksi on omien ennakkoluulojen murtaminen ja hiv-tiedon päivittäminen.
Kenelle itse kertoisit tartunnastasi? Mitä ajattelisit läheisestäsi, joka on saanut hiv-tartunnan?
Maailman aids-päivää vietetään maailmanlaajuisesti joka vuosi 1. joulukuuta. Päivän tarkoituksena on lisätä ihmisten tietoutta ja ymmärrystä hivistä, tuoda esiin hiv-tartunnan saaneiden kannalta tärkeitä asioita ja ottaa kantaa epidemian leviämisen ehkäisyyn.
Maailman aids-päivän toimikunta: Hiv-säätiö/Hiv-tukikeskus, Positiiviset ry, Suomen Lähetysseura, Suomen Punainen Risti, Pro-tukipiste ry, Väestöliitto, Sosiaali- ja terveysministeriö