TasP, Treatment as Prevention
Vuonna 2008 sveitsiläiset asiantuntijat julkaisivat julkilausuman, jossa todettiin, että hiv ei tartu seksiteitse, mikäli hiv-positiivinen on lääkityksellä ja hänen hi-virustasonsa on mittaamattomissa.
Kesällä 2016 PARTNER tutkimus vahvisti aiemmat tutkimukset ja havainnot: Hiv-lääkitys on tehokkain tapa estää hi-viruksen tarttuminen. PARTNER-tutkimuksen tavoitteena oli selvittää hivin tartuntariskiä pariskunnissa, joissa hiv-positiivinen käytti hiv-lääkitystä ja hänen virustasonsa oli mittaamattomissa, ja hänellä oli seksiä ilman kondomia hiv-negatiivisen puolisonsa kanssa.
Tutkimukseen on osallistunut yli 1100 pariskuntaa. Yli vuoden seuranta ajalla oli noin 58 000 yhdyntää. Yhtään hiv-tartuntaa ei tapahtunut lääkityksellä olevalta hiv-positiiviselta henkilöltä.
Hiv-lääkitys estää hivin tarttumisen, kondomi suojaa myös muilta seksitaudeilta.
Suomessa ei ole myöskään tapahtunut yhtään vertikaalista (äidistä lapseen siirtynyttä) hiv-tartuntaa, mikäli äidin hiv-tartunta on ollut tiedossa ja äiti on saanut hiv-lääkityksen. Koska hiv-tartunta äidistä lapseen on ehkäistävissä, on Suomessa tarjottu jo 90-luvun lopulta hiv-testiä kaikille odottaville äideille.
PEP ja prep
PEP (Post Exposure Prophylaxis) on hiv-tartunnalle altistumisen jälkeen aloitettava estohoito.
Estohoito on aloitettava mahdollisimman pian, viimeistään 48 tunnin kuluessa altistustilanteen jälkeen. Merkittävä altistus sisältyy hiv-positiivisen veren, sperman, äidinmaidon tai näkyvästi verisen eritteen joutumisesta limakalvoille, rikkinäiselle iholle tai ihon läpi. Hiv-tartunnan saaneen ollessa toimivalla hiv-lääkityksellä, tiedetään, ettei hiv tartu seksiteitse. Tällöin myöskään PEPin aloittaminen ei ole tarpeen. Virtsaa, hikeä, kyyneleitä, nenäeritteitä tai sylkeä ei pidetä hivin kannalta tartunnanvaarallisena.
Prep (Pre Exposure Prophylaxis) on ennen hiv-tartunnalle altistumista otettava lääke.
Altistusta edeltävää estohoitoa kutsutaan prepiksi (pre-exposure prophylaxis). Hiv-tartuntoja ehkäistään erittäin tehokkaasti tällä tenofoviiridisoproksiilin ja emtrisitabiinin yhdistelmähoidolla. Prep-hoitoon kuuluu hiv-infektion ja muiden seksitautien säännöllinen testaus vähintään kolmen kuukauden välein.
Prepin vakavat haittavaikutukset ovat harvinaisia. Prep ei näytä lisäävän hivin lääkeresistenssiä, kunhan hiv-tartunta on varmuudella suljettu pois ennen hoidon aloittamista. Prep ei suojaa muilta seksitaudeilta, joten kondomin käyttöä suositellaan prepin ohessa.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on antanut prep-hoidosta vuonna 2019 valtakunnallisen suosituksen Hiv-altistusta edeltävä lääkehoito ja prep on lisääntyvästi käytössä infektiosairauksien ja sukupuolitautien poliklinikoissa.
Yleisesti prep on tarjolla ihmisille, jotka kokevat kuuluvansa hivin ehkäisyn suhteen avainryhmiin. Eli ihmiset, joilla on suurempi riski saada hiv-tartunta kuin muulla väestöllä keskimäärin. Suomessa prep-hoidossa olevat maksavat itse lääkkeensä, rinnakkaisvalmisteiden tultua käyttöön ne eivät ole enää niin hintavia.
Lisätietoa prepin käytöstä ja hoitopolusta miestenkesken.fi -sivustolla.