”Lontoon potilaaksi” kutsutun henkilön syöpää hoidettiin v. 2017 luudyinsiirolla, jonka luovuttaja oli harvinaisen geenivirheen vuoksi vastustuskykyinen hiville. Puolitoista vuotta sitten potilas lopetti hiv-lääkkeiden käytön, ja tällä hetkellä hänen elimistössä ei ole havaittavissa merkkejä hi-viruksesta.
Lontoon potilaaksi nimetty henkilö on saanut luuydinsiirron vastaavasti kuin ”Berliinin potilas” Timothy Brown. Tapaukset eivät ole identtisiä, mutta hyvin samankaltaiset.
Luuydinsiirto on saatu henkilöltä, joka harvinaisen geenivirheen takia on immuuni hi-virukselle. Yleisin hi-viruksen muoto käyttää CCR5 reseptoria ”telakointiasemanaan” CD4-soluun sisään pääsyyn ja sen infektoimiseen. Hiville immuuneilla ihmisillä on yleensä mutaatio tässä geenissä, CCR5-delta32 ja hiv ei pääse CD4-soluun sisään lainkaan.
”Lontoon potilaan” hiv on siis remissiossa antiretroviraalisen hoidon lopettamisen jälkeen (ART) 19 kuukauden kuluttua siitä, kun hän sai luuydinsiirron CCR5-negatiiviselta luovuttajalta Hodgkinin lymfoomaan.
CROI, The annual Conference on Retroviruses and Opportunistic Infections, on vuosittain Seattlessa järjestettävä tieteellinen hiv-konferenssi Lue lisää täältä
Ilahduttava hoitotapaus Berliinissä