Hoitopäätös tehdään yksilöllisesti
Lääkäri arvioi yksilöllisesti henkilön prep-hoidon tarpeen. Hoitoa harkittaessa selvitetään aina myös muut vaihtoehdot hiv-tartunnan ehkäisyyn joko prepin rinnalle tai sijaan. Prep-hoidossa olevalta edellytetään lääkkeen turvallisuuden ja hiv- ja seksitautien säännölliseen seurantaan osallistumista.
Hoitoa tarjoavalla taholla tulee olla hyvä tietämys hiv-infektiosta, seksitaudeista ja -käyttäytymisestä. Hoidon oikein kohdistuminen ja siihen yhdenvertainen pääsy toteutuisivat parhaiten julkisessa terveydenhuollossa. Lisäksi seuranta ja vaikuttavuuden arviointi olisi helpoiten toteutettavissa.
Vähentää tartuntoja ja kustannuksia
Prep-hoito säästää kustannuksia, kuse se on oikein kohdistettu. Prep-hoidon on arveltu kestävän useimmiten vain joitain vuosia, ja se on merkittävästi edullisempaa kuin hiv-tartunnan saaneen loppuelämän jatkuva lääkehoito.
”Prep-hoito on myös tehokas keino saada terveydenhuollon piiriin henkilöitä, joilla on iso riski saada tartuntoja, mutta joita ei muuten tavoiteta. Näin voidaan löytää diagnosoimattomia hiv- ja muita seksitautitartuntoja. Kun tartunnat hoidetaan, estetään niiden leviäminen eteenpäin. Lisäksi voidaan tarjota apua esimerkiksi päihde- ja mielenterveysongelmiin, jotka voivat olla riskikäyttäytymisen taustalla ”, THL:n erikoistutkija Kirsi Liitsola sanoo.
Prep-hoito on käytössä jo lähes kaikkialla Länsi-Euroopassa. THL:n johtama kansallinen hiv- ja hepatiittiasiantuntijaryhmä on laatinut kansallisen prep-hoitoa koskevan suosituksen. Yhtenäisten käytäntöjen avulla varmistetaan, että prep-hoito kohdentuu oikein ja sen käyttöön sisältyy asianmukainen seuranta.