Kategoriat
Poveri Uutiset

Ajankohtaista m-rokosta

Alkusyksystä 2024 uutisoitiin uusista m-rokkotartunnoista sekä WHO:n päivittyneistä linjauksista. Se poiki paljon kysymyksiä toimistolle, ja vastaamme tässä jutussa niihin.

Alkusyksystä 2024 uutisoitiin uusista m-rokkotartunnoista sekä WHO:n päivittyneistä linjauksista. Tässä pieni kertaus olennaisimmista asioista m-rokkoon liittyen.

Apinarokko on nyt m-rokko

Maailman terveysjärjestö WHO suositteli jo loppuvuodesta 2022, että monkeypox, suomeksi apinarokko, korvattaisiin nimityksellä mpox. Syynä on se, että apinarokko on nimityksenä harhaanjohtava ja sitä on käytetty leimaavasti. Elokuussa 2024 Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ja sosiaali- ja terveysministeriö (STM) linjasivat, että jatkossa apinarokosta käytetään suomeksi nimitystä m-rokko. M-kirjain viittaa sanaan mpox, joka on taudin englanninkielinen nimitys. Suomenruotsiksi käytetään nimitystä m-koppor.

Mikä on m-rokko?

M-rokko (ent. apinarokko) on apinarokkoviruksen (MPXV) aiheuttama infektiotauti. THL:n mukaan m-rokkotartunnan voi saada erityisesti suorassa kontaktissa sairastuneen ihmisen ihomuutoksiin ja pisaroiden välityksellä pitkään kestävässä kasvokkaisessa lähikontaktissa. Tartunta on mahdollinen myös esimerkiksi vuodevaatteiden ja ruumiineritteiden välityksellä.

Pääsääntöisesti m-rokko tarttuu ihmisten välillä huonosti. Riski taudin leviämiseen laajemmin väestössä on Euroopan tartuntatautikeskus ECDC:n arvion mukaan pieni. M-rokko ei tyypillisesti tartu lyhyissä arkielämän kohtaamisissa. Vuoden 2022 jälkeen Afrikan ulkopuolella todetuista tartunnoista valtaosa on saatu seksissä. Tartuntoja on todettu etenkin miehillä, joilla on seksiä miesten kanssa. On todennäköistä, että riski tartuntoihin kasvaa, jos seksikumppaneita on runsaasti.

Rokotusohjelma ja tehosteet

M-rokkoa vastaan on olemassa rokote. Suomessa m-rokkorokotetta suositellaan altistuneille ja sairastuneen lähikontakteille yksilöllisen arvion perusteella. Lisäksi rokotuksia suositellaan m-rokon riskiryhmiin kuuluville. Samaa rokotetta on käytetty aiemmin Euroopassa isorokkoa vastaan. Saatu isorokkorokote ei kuitenkaan vaikuta tähän m-rokon rokotusohjelmaan mitenkään.

Syksyllä 2024 uutisoitiin, että m-rokosta on liikkeellä uutta varianttia. Vuoden 2022 aikana tulleista tartunnoista suurin osa oli tyypin II viruksia, kun vuonna 2024 tulleet tartunnat ovat olleet tyypin I virusta. Olemassa olevan rokotteen oletetaan kuitenkin tehoavan yhtä lailla tyypin I kuin tyypin II virukseen.

Riskiryhmiin kuuluville suositellaan yhteensä kahta rokoteannosta vähintään neljän viikon välein. Toistaiseksi muita tehosteita ei suositella. Rokotussuoja kestää todennäköisesti vuosia, varsinkin vakavaa tautia vastaan. Suomessa rokotteita on hyvin saatavilla, ja niitä voi tiedustella omalta terveysasemalta.

Rokotteista on konsultoitu THL:n ylilääkäri Leif Lakomaa. Kysyimme häneltä lisäksi, voiko hiv altistaa m-rokon vakavammalle taudille. Hyvässä hoitotasapainossa olevilla ei ole sen suhteen huolta, sillä vain hoitamaton hiv voi altistaa vakavammalle taudille.

Lue lisää:

THL: M-rokko

THL: M-rokkorokote

Hivpoint: M-rokko miesten välisessä seksissä