Kategoriat
Uutiset

Mielenterveyden haasteet ja stigma kulkevat käsi kädessä

Tänään vietetään maailman mielenterveyspäivää.

Tänä maailman mielenterveyspäivänä muistutamme, että stigma ei ole vain yhteiskunnallinen haitta, vaan se voi myös lisätä mielenterveyden haasteita.

Sisäistetty stigma tai itsestigma viittaa prosessiin, jossa ihminen omaksuu hiviin liittyvät negatiiviset viestit ja stereotypiat ja soveltaa niitä itseensä. Näiden ajatusten sisäistäminen voi johtaa häpeän ja arvottomuuden tunteisiin sekä itsensä syyttelyyn ja paljastumisen pelkoon. Sisäistetyn stigman myötä saattaa myös kehittää negatiivista minäkuvaa ja kielteisiä ajatuksia itsestään.

Nämä haitalliset asenteet eivät vaikuta pelkästään itsetuntoon ja henkiseen hyvinvointiin, vaan myös estävät ihmisiä hakeutumasta terveydenhuoltoon ja vertaistuen piiriin. Näillä kaikilla tekijöillä voi olla merkittäviä vaikutuksia hiv-positiivisten mielenterveyteen.

Tänään vietetään maailman mielenterveyspäivää

Sini Positiivisista on tänään puhumassa Suomen Stigma Index-tutkimuksen tuloksista webinaarissa. Webinaarissa käsitellään hiv-positiivisten ihmisten kokeman sisäistetyn stigman ja mielenterveyden haasteiden välistä yhteyttä. Webinaari alkaa klo 16.00 ja se pidetään englanniksi. Lue lisää ja ilmoittaudu täällä.

Mitä? Webinaari stigman ja mielenterveyden yhteydestä

Missä? Zoomissa

Milloin? Torstaina 10.10.2024 klo 16.00

Mikä on Stigma Index?

Miten hiv-positiiviset voivat? Millaista on elää hivin kanssa Suomessa? Millaista stigmaa tai syrjintää ihmiset kokevat hivin takia? Muun muassa näihin kysymyksiin haettiin vastauksia Positiiviset ry:n toteuttaman ja kansainvälisten järjestöjen kehittämän The People Living with HIV (PLHIV) Stigma Index -kyselytutkimuksen avulla. Raportti on nyt kokonaisuudessaan luettavissa täällä.